Parempaa hoitoa tekoälyn avulla

Parempaa hoitoa tekoälyn avulla

Tekoälyssä (AI), edistyneessä analytiikassa ja koneoppimisessa piilee tehokkaiden terveydenhuolto-organisaatioiden tulevaisuus, ennustaa Marko Holmavuo FCG Prodacapo Groupista. – Mikäli pystyy analysoimaan ja ennustamaan tulevaisuutta, pystyy myös arvioimaan parhaan mahdollisen hoidon kustannukset.

Datan visualisointi ja jakaminen fiksulla tavalla auttavat tehostamaan toimintaa ja varautumaan palvelujen kysyntään sekä siihen, millaisia resursseja se edellyttää.

 

FCG Prodacapo Groupin operatiivinen johtaja ja it- ja palvelualan asiantuntija Marko Holmavuo hahmottelee tulevia trendejä Prodacapon asiakkaille.

 

Miltä tekninen kehitys näyttää?

– Pyrimme kehittämään asiakkaidemme ja kumppaniemme kanssa edistyneeseen analytiikkaan perustuvia ohjelmistoratkaisuja, joiden avulla voimme tehostaa terveydenhuoltojärjestelmien toimintaa. Tutkimme koneoppimisen hyödyntämistä suurten datamäärien analysoinnissa ja selvitämme, miten potentiaalisia parantamiskohteita voidaan tunnistaa tekoälyn avulla.

 

Mitä muita trendejä on havaittavissa?

– Dataan pohjautuva tarinankerronta. Tekniikasta ja datasta ei ole hyötyä, jos niitä ei kyetä soveltamaan oikealla tavalla. Datan pohjalta saadun tiedon ja näkemysten tulee johtaa oikeanlaisiin päätöksiin ja toimenpiteisiin terveydenhuollossa. Johtajien pitää kertoa datasta johdettuun tietoon perustuvia innostavia tarinoita, joiden avulla henkilöstö ja muut sidosryhmät motivoidaan osallistumaan muutokseen.

 

Mitä FCG Prodacapon asiakkaat peräänkuuluttavat?

– Ennustettavuutta. Asiakkaat haluavat tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, ja hyödyntää tätä tietoa omassa toiminnassaan. Esimerkiksi mitä tapahtuu, jos terveydenhuoltopalvelut toimitetaan vastedes eri tavalla joko kotona tai sairaalassa? Tehostuuko toiminta? Miten se vaikuttaa potilaiden hoitokokemuksiin? Terveydenhuollon palvelumallit ovat monimutkaisia ja niihin liittyy uudentyyppisiä digitaalisia palveluja, jotka eivät ole enää sidoksissa paikkaan. Nousevien hoitokustannusten vuoksi asiakkaidemme on tärkeää pystyä simuloimaan muutoksia etukäteen. 

 

Mitä FCG Prodacapon asiakkaat voivat odottaa tekniseltä kehitykseltä tulevina vuosina?

– Juuri nyt, FCG Datawellin ja Prodacapon yhdistyttyä, käymme läpi kokonaistarjontaamme. Aiomme ottaa käyttöön nykyaikaisia datan analysointitapoja, joissa hyödynnetään muun muassa paikkatietoa ja moderneja verkkorajapintoja.

 

– FCG Prodacapo Groupin avainkysymyksenä on se, miten voimme auttaa asiakkaitamme yhdistämään ja keräämään arvokasta ja olennaista tietoa. Tekoälyn avulla saamme selville, mitä kysymyksiä meidän pitää esittää ja mitkä alueet vaativat analysointia. Voimme myös kehittää enemmän tai vähemmän älykkäitä ohjelmistoja, jotka kykenevät tunnistamaan, millaisia dynaamisia näkymiä asiakkaamme tarvitsevat.

 

 

Marko Holmavuo

Ennen FCG Prodacapoon siirtymistään Marko Holmavuo työskenteli Tieto Finland Oy:ssä, missä hänen vastuulleen kuuluivat julkisen ja yksityisen terveydenhuoltosektorin asiakkaat ja liiketoiminnot. Tätä ennen hän työskenteli viisi vuotta Istekissä, missä hän vastasi liiketoiminnan kehittämisestä ja strategioista. Marko Holmavuo on uransa aikana toiminut lukuisissa terveydenhuolto-, energia-, tietoliikenne- ja ohjelmistoalan kehitys- ja teknisissä tehtävissä.

 

Marko Holmavuon LinkedIn-profiili: https://www.linkedin.com/in/holmavuo/